Ποιοι Είμαστε

Ονομάζομαι Κώστας Μπλέτσας. Η σχέση μου με τα ωδικά πτηνά συντροφιάς ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι τη βεράντα του διαμερίσματός μας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, γεμάτη από κλουβιά, άλλα κρεμασμένα σε πρόκες στους τοίχους, άλλα σε γάντζους στα σκοινιά της μπουγάδας, αλλά και μεγάλες διώροφες κλούβες γεμάτες καναρίνια, φλώρους, μούλους κτλ. Οι καρδερίνες μας δεν ξεπερνούσαν ποτέ... τον αριθμό των δαχτύλων της μιας παλάμης, αν και ο συνολικός αριθμός των πουλιών, απ' ότι μου εξιστορεί ο πατέρας μου, κάποιες χρονιές υπερέβαινε και τα 200! Όπως καταλαβαίνετε, όλες οι καρδερίνες ήταν αρσενικές και οι λόγοι ύπαρξής τους στο κουμάσι ήταν το τραγούδι τους και φυσικά η αναπαραγωγή μούλων (καρδερινοκάναρα). Όταν, μετά από χρόνια, του ανακοίνωσα ότι θα ξεκινήσω αναπαραγωγή καρδερίνας η απάντησή του ήταν: «Δεν γίνεται…»

Τα χρόνια πέρασαν και άνοιξα κι εγώ το δικό μου σπιτικό. Το δώρο του πατέρα μου ήταν μια καρδερίνα. Αυτό ήταν και το σημείο μηδέν για μένα! Από εκεί ξεκίνησαν όλα! Ίντερνετ, βιβλία, πολύωρες κουβέντες με παλιούς και νέους... Έτσι, από εκεί που απλά μου άρεσε να ακούω τις καρδερίνες μου την άνοιξη, μου μπήκε η ιδέα της αναπαραγωγής.
Ξεκίνησα με ελληνικές και όπως οι περισσότεροι έτσι κι εγώ δεν αποτέλεσα την εξαίρεση στον κανόνα: αποτέλεσμα αναπαραγωγικής χρονιάς ΜΗΔΕΝ. Πείσμωσα, η “φαγούρα” της εκτροφής καρδερίνας μεγάλωσε. Περισσότερο διάβασμα και ψάξιμο με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το μπαλκόνι του σπιτιού μου δεν ήταν αρκετό γι' αυτή την ιστορία.

Σε αυτό το σημείο της ιστορίας έρχεται ο Δημήτρης Χόντος. Καταγωγή από Αγρίνιο, με τις καρδερίνες μες τα πόδια του. Κάποια στιγμή ήρθε και αυτός στην Αθήνα κι έτσι πουλιά... τέλος. Το “λάθος” εκεί το έκανε η σύζυγος, με δώρο ένα καναρίνι. Σιγά σιγά έγινε “παλιοσειρά” στην εκτροφή ωδικών με αποτελέσματα σε καναρίνια, καρδερινοκάναρα, καρδερίνες κτλ, που ούτε να τα φανταστώ δεν μπορούσα. Η πρόταση “συνεργασίας” ήρθε σαν αγγελικό τραγούδι στα αφτιά μου και χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκινήσαμε το εγχείρημα.
Με πολύ προσωπική δουλειά στήσαμε ένα πλήρως εξοπλισμένο χώρο μόνο για τους φίλους μας, τις καρδερίνες.

Δημήτριος Χόντος AL-312
Μπλέτσας Κωστας AL-311