Καρδερίνα Balcanica

Carduelis Carduelis Balcanica
Η γνωστή σε όλους μας ελληνική καρδερίνα. Χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθός της (12-14cm) τα αχνά καφέ στίγματα στα μάγουλα και φυσικά το μοναδικό της κελάηδημα. Όσοι έχουν κάποια επαφή με την ύπαιθρο, σίγουρα θα έχουν ακούσει αυτή την καταπληκτική μελωδία. Κατά κύριο λόγο στην ελληνική εκτροφή χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή μούλων (καρδερινοκάναρα). Σιγά σιγά όμως πληθαίνουν οι εκτροφείς που ασχολούνται με την αναπαραγωγή καρδερίνας στην Ελλάδα.
Κύριος αποτρεπτικός λόγος για τους εκτροφείς είναι τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Συνήθως τα πρώτα χρόνια είτε δε βλέπουμε καθόλου φωλιές είτε έχουμε μεγάλη θνησιμότητα στους νεοσσούς. Όσοι βέβαια δεν το βάλουν κάτω και επιμείνουν μαθαίνοντας από τα λάθη τους, στο τέλος φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο και τους ικανοποιεί κυρίως ψυχικά για όλο το τρέξιμο και την απογοήτευση του παρελθόντος. Όσα καναρίνια και καρδερινοκάναρα κι αν βγάλεις, τίποτα δε συγκρίνεται με το απόλυτο της αναπαραγωγής ωδικών πτηνών: ΤΗΝ ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ… Τα τελευταία χρόνια μέσω των εμπόρων έχει γίνει γνωστή στη χώρα μας η carduelis carduelis major (Σιβηρίας).

Ο τέλειος συνδυασμός θα ήταν τα σωματικά και χρωματικά χαρακτηριστικά μιας major με τις φωνητικές ικανότητες της δικής μας balcaninca. Το παραπάνω έχει απασχολήσει αρκετούς Έλληνες εκτροφείς, με μεγάλη εμπειρία στα ιθαγενή πουλιά. Εμείς προς το παρόν δε θα το τολμήσουμε, χωρίς βέβαια να το βγάζουμε από το πίσω μέρος του κεφαλιού μας.